(06-1) 9000 695 info@fixfogsor.hu

Az elmúlt 54 évben a fogászai implantátumok alkalmazása széles körben elterjedt. Az implantátumok kialakítása és a beavatkozások technikái jelentős fejlődésen mentek keresztül, hogy minden páciens a neki legmegfelelőbb implantátumot kaphassa. Ezekkel az új módszerekkel már nem csak egy-egy fog pótlását lehet megoldani, hanem akár teljesen fogatlan páciensek műfogsorának rögzítését, a protézisrögzítést is.

 

A tökéletes ötlet!

Per-Ingvar Brånemark svéd professzor nyulak csontjaiba ültetett titán-eszközöknél figyelte meg, hogy meglehetősen nehéz azok eltávolítása. Rájött, hogy a titán képes összenőni a csontszövettel, így kiderült, hogy ez az ideális anyag az implantátumok készítésére és embereknél is kiválóan alkalmazható.

Ha azt hiszi, hogy egyetlen fog hiánya nem nagy ügy, akkor sajnos TÉVED!

Az egészséges fogazat – mint az emberi test bármely más része – nem véletlenül olyan felépítésű, ahogy azt jelenleg ismerjük. Ma már pontosan tudjuk, hogy a fogak miért és hogyan fejlődnek ki, illetve esetlegesen romlanak el. Minden egyes fog része a teljes fogazatnak, egy fog hiánya már megbontja ennek a rendszernek az egységét. 

 

A problémák már egészen fiatal korban kezdődnek!

Az első foghúzás után a szomszédos fogak egymás felé dőlnek, a szemben lévő pedig kiemelkedik a sorból.

Az összes fog elvesztése után már nemcsak a fogvándorlás okoz problémát, hanem az állcsontok sorvadása, majd deformálódása teszi egyre nehezebbé az ideális pótlás elkészítését. Az állcsont és a rágóizmok változásai 10-15 év elteltével már kívülről is észrevehetők. Az arc beesett és aszimmetrikus lesz.

Megállapíthatjuk, hogy minél több fog hiányzik minél régebb óta, annál több időre, bonyolultabb és költségesebb kezelésekre van szükség a rágóképesség helyreállítására!

A páciensek sokszor úgy gondolják, hogy egy fog pótlása miatt nem érdemes a két szomszédos egészséges fogat lecsiszolni. Ez logikusan hangzik, de nem igaz. A foghiány több problémát okoz az élet során, mint az egészséges fogak lecsiszolása.

Ráadásul van egy jó hírünk! A mai modern fogászatban a fogpótlás megoldható csiszolás nélkül, egy műgyökér beültetésével!

Hogyan lehet hiányzó fogat pótolni?

Fogszabályzással: 

Egy fog elvesztése esetén néha megoldható a foghiány eltüntetése azzal, hogy a hiány melletti fogakat összébb zárjuk. Ez fogszabályozó eszköz felszerelésével jár és – esettől függően – meglehetősen hosszú ideig tartó kezelést igényelhet. Nem is alkalmazható minden esetben.

 

Híd felépítésével:

Magyarországon jelenleg ez a leggyakrabban alkalmazott eljárás ez. Ilyenkor a fogorvos a foghiány melletti egészséges fogakat lecsiszolja, és erre helyezi fel a foghiányt áthidaló szerkezetet. Nyilvánvaló hátrány, hogy egészséges fogakat kell lecsiszolni a foghiány megszüntetésének érdekében, ráadásul ezeknek a meggyengített fogaknak nagyobb terhet kell viselniük a rágás során. Ez a módszer nem jelent végleges megoldást. A híd alatti csontszövet leépülése folytatódik, ezáltal a híd és az íny között 10-15 év alatt egy rés alakul ki, ami szükségessé teszi, a híd lebontását, és újra felépítését. Ha pedig a korona nem megfelelő precizitással készül, még hamarabb tönkremegy a pillérfog. Mindez nemcsak kellemetlen, de költséges is.

 

Fogbeültetéssel:

Ahhoz, hogy megértsük, mi a fogbeültetés lényege, ismernünk kell az egészséges fog felépítését.

Mint a képen látható, a fog két fő részből áll: fogkorona és foggyökér. A fogaink koronai részével rágunk, a gyökér feladata pedig a fog stabil rögzítése az állcsontban. A hagyományos fogpótlási eljárások során a fogorvos a fogak koronai részét pótolja, a fogbeültetéses fogpótlás viszont a hiányzó gyökeret is helyettesíti egy implantátummal. A beültetés lényege, hogy az eltávolított foggyökér helyére elhelyezzük az implantátumot. Az implantátum titánból készül, aminek megvan az a remek tulajdonsága, hogy a csontszövet szereti körbenőni. Vagyis a beültetett gyökér összeforr a csonttal úgy, mint csonttörés esetén a két csontvég. A következő 3-4 hónapban az implantátum becsontosodik. Később az orvos az implantátumhoz rögzít egy porcelán koronát, amely olyan tökéletesen utánozhatja a többi fogat, hogy a páciens nem érez semmilyen különbséget az új „bolti fog” és a korábbi saját foga között!

A fogbeültetés előnyei:

  • Jobb életminőség és több önbizalom a magán-, társasági- és szakmai életben a szép, új mosollyal.
  • Pozitív esztétikai hatás az arcmimikában. A fog elvesztése miatti csontleépülés a visszájára fordítható. Ezáltal az arc beesettsége megszűnik.
  • A stabil fogak pozitívan befolyásolják a beszédet, az ízek érzékelését, és az emésztést.
    A beültetett fogak használati értéke megegyezik az eredeti fogakéval.
  • A szomszédos, egészséges fogakat nem kell lecsiszolni!

A fogbeültetés kortól függetlenül életre szóló megoldás lehet!

Fájdalmas a fogbeültetés? Határozottan NEM!

A fogászati kezelés csak akkor fáj, ha az orvos gyulladt területen dolgozik, mert itt nem hat elég jól az érzéstelenítés. A gyulladt területet a szervezetünk védekező rendszere igyekszik körülhatárolni. A vér az érzéstelenítő anyagot csak a határvonalig tudja megfelelő mennyiségben odaszállítani, a gyulladt terület közepéhez nem. Ez a magyarázat arra, hogy miért fáj például egy gyulladt fog kihúzása.

Fogbeültetést csak nyugalomban lévő, gyulladástól mentes helyen végzünk, ahol az érzéstelenítés megfelelően hatásos. Már az érzéstelenítő beadása során is különleges technikát alkalmazunk, ami garantálja, hogy még az érzéstelenítő beadását se érezze. A beültetés után néhány napig az érintett terület érzékenyebb lesz, hasonlóan, mint egy foghúzás után. Ettől a kellemetlenségtől eltekintve a fogbeültetés nem fájdalmas!

Nyugodt hangulatú környezetben megfelelő türelemmel fel tudjuk oldani az átlagosnál szorongóbb páciensek félelmeit is.

Mennyire tartós a fogbeültetés?

Erre a gyakori kérdésre meglepő választ fogok adni. A beültetett fog tartósságában nem sokban különbözik az igazi fogaktól. Hogy mennyi ideig szolgálja tulajdonosát, az nagyban függ a szájhigiéniától. Az implantátumok felülete érdesített, ami segíti az összeépülést a csontszövettel. Nem okoznak allergiás reakciót vagy daganatos megbetegedéseket. 1965-ben történt meg az első titán implantátumok beültetése. Gösta Larsson taxisofőr beültetett implantátumait haláláig, 41 éven keresztül „viselte”.

Megfelelő szájápolás mellett a beültetett fogak élettartama akár 30-40 év is lehet.

A műgyökeret a szervezet befogadja, tulajdonképpen hozzánő az állcsont, ezért magával a gyökérrel szinte soha nincs probléma. A hosszú távú siker két legfontosabb tényezője a túlterhelés elkerülése és a szakszerű szájápolás.

Főleg sok fog hiánya esetén fordul elő, hogy pénzügyi okok miatt kevesebb implantátumot akar a páciens, mint amennyi biztonságosan elbírná a fogak által közvetített terhelést. Ne feledjük, hogy saját fogaink közül mindegyiknek van gyökere, hidakat nem alkotott a természet a szánkba. Kiterjedt, sok fogat érintő hiány esetében mégsem kell feltétlenül minden fog alá implantátum, de csak alapos tervezés után szabad egy-egy műgyökér megspórolásáról dönteni.

 

Ha a fogbeültetés ilyen jó dolog, akkor az én fogorvosom miért nem ajánlotta?

Az ok egyszerű. Azért, mert a fogbeültetés nem az általános fogászat része. A fogbeültetés inkább szájsebészeti feladat. Habár az implantológia több mint 50 éves múltra tekint vissza, mégsem rutin kezelési módszer a fogászati rendelőkben.

A teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy egyszerű esetben egy műgyökér beültetése nem nehéz feladat. Ám mindig lehetnek olyan váratlan fejlemények, amiknek a megoldása már komolyabb szaktudást, tapasztalatot igényel.

Számtalanszor találkozunk olyan pácienssel, akit egy fogorvos kolléga küld hozzánk, mert nem tud megbirkózni valamilyen komplikációval. Ez még a jobbik eset, ilyenkor még mindig könnyebb úrrá lenni a problémán. A rosszul tervezett és hibásan kivitelezett beültetés eredménye a kilökődő implantátum lesz.

Mivel a Fixfogsor Rendelőben kollégáim a beültetésekre szakosodtak, ezért mi ezt a megoldást népszerűsítjük. Mindenkinek azt javasoljuk, hogy ha egy fogát el kell távolítani, és a foggyökér menthetetlen, akkor mindig érdemes gondolni a beültetésre, mint lehetséges alternatívára!

Az országban már két központi helyen végzünk specializáltan implantációs beavatkozásokat: Budapesten és Kecskeméten.

Rendelőink címe:

1132 Budapest, Kádár u. 9-11. földszint (13. kerület, a Nyugatinál)

6000 Kecskemét, Temes tér 10.

Információ és Időpont kérésért kérjük, hívja ezt a számot: 

06-1-9000-695

A kivehető műfogsor rögzítésére is van már megoldás?

Igen! Kimondottan erre a célra fejlesztették ki az extra vékony titán implantátumokat. Az extra vékony implantátumok átmérője mindössze 2,1 – 2,4 mm, amely lehetővé teszi az ínyen keresztül – műtéti metszés NÉLKÜL – a beültetését az állcsontba. Nagyjából 1 óra alatt beültethető a szükséges számú implantátum. A beültetést követően a régi fogsor azonnal visszahelyezhető, nem marad fog nélkül.

Ha már most kíváncsi a Protézisrögzítési eljárás részleteire akkor, KATTINTSON erre a linkre: https://fixfogsorinfo.hu/

Ha kivehető fogsora van, akkor feltétlen kattintson a fenti linkre!

 

A protézisrögzítés lényege a kivehető műfogsorok stabilizálására kifejlesztett implantátumok, amelyeket normál helyi érzéstelenítés mellett helyeznek az ínyen keresztül az állcsontba. Az apró implantátumok íny fölé kiemelkedő gömbfejű végére pattintható rá a műfogsor, amelybe beépítenek egy speciális gumigyűrűs patentházat,melyrácsúszikazimplantátumgömbfejére. Ez a rendszer biztosítja a műfogsor stabilitását.  Stabilizálható csak az alsó-, csak a felső- vagy akár mindkét fogsor is. A műfogsort csupán tisztításhoz kell kivenni, éjszaka is a szájban marad. A protézisrögzítés után a műfogsor stabil és kényelmes lesz. Magabiztosságot kölcsönöz az étkezés, a beszéd során és ehhez műfogsorragasztókra sincs többé szükség.

Knapovics Gyula története:

„Koromnál fogva kezdtek fogyni a fogaim. Katasztrófálisan néztem ki! Az idős emberek sokszor egymás között beszélik meg a fogászati problémáikat. Nem tudnak dönteni. Én úgy gondoltam, hogy a problémámmal kapcsolatban nem a bátyámat vagy a szomszédot kérdezem meg, hanem szakembert. Ő ért hozzá. Katasztrófálisan néznek ki az egyfogas emberek és én ezt nem akartam. Boldog vagyok, mert csodásan tudok enni.”

KNAPOVICS GYULA VIDEÓS VÉLEMÉNYÉNEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE!!

Az alkalmazott eljárás olyannyira népszerű és eredményes, hogy a közelmúltban 3 rangos elismerést is kapott.

Az eljárás elnyerte az Érték és Minőség Nagydíjat; a Magyar Tudományos Akadémianevével fémjelzett Dél-Alföldi Innovációs Díj II. helyezését és immár a Magyar Brands Nagydíjat is.

MONDJON ÖN IS IGENT A VÁLTOZÁSRA ÉS LÉPJEN BE A FIXFOGSORVISELŐK NÉPES TÁBORÁBA!

Tudja meg, hogy Önnél milyen lehetőségeink vannak a protézisrögzítésre!
Hívja szakavatott kollégáinkat a (06 1) 9000 695-ös számon! Minden kérdésére válaszolni tudnak és időpontot is egyeztethet velük egy kötelezettségektől mentes állapotfelmérésre. A vizsgálat eredmény alapján pontos képet kapunk arról, hogyan valósulhat meg Önnél a rögzített műfogsor.

Szeretne mindent megtudni a Fixfogsor® Protézisrögzítésről?

Kérje INGYENES és rendkívül részletes tájékoztatónkat!

Az elmúlt években több mint 4000 műfogsorrögzítést végeztünk és nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttünk a műfogsorokkal kapcsolatos összes előforduló problémáról! Sok mindenre magunk jöttünk rá, mert nincs minden leírva a szakirodalomban sem. Közben hiába kerestünk az interneten olyan tájékoztatót, amely közérthetően mutatná be ezt a témát az érdeklődőknek. Nem találtunk ilyet.

Éppen ezért állítottuk össze kollégáimmal a

„Kőkemény kérdések és válaszok a műfogsorrögzítésről” című INGYENES információs sorozatot

mindazok számára, akik műfogsor problémával küzdenek és nem találtak még megoldást. Nemcsak a nyilvánvaló dolgokról írtunk, bemutatjuk a nehézségeket is, sőt még apróbb szakmai titkokat, trükköket is elárulunk!

Az alábbi űrlapon adja meg nevét és e-mail címét, amelyre elküldhetjük az információs sorozatot és egy videofilmet, amin bemutatjuk a műfogsorrögzítés menetét.

Dr. Szabó László
A Fixfogsor® Rendelő alapító-igazgatója