(06-1) 9000 695 info@fixfogsor.hu

Március közepétől csak a sürgős ellátást igénylő beavatkozásokat engedélyezték a fogászatok számára. Május 4-től a Kormány feloldott, illetve enyhített több korábbi szigorító intézkedést, többek között a magánegészségügyre vonatkozó korlátozásokat. Újra indulnak a háziorvosi és gyermekorvosi ellátások és a fogászati alapellátás is. Először a sürgős beavatkozások elvégzését javasolják, aztán ezen beavatkozások kiterjesztését.

A fogászati szigorítások enyhítése közel 6000 fogorvost, 3000 fogtechnikust és mintegy 10000 kiszolgáló munkatársat, köztük asszisztenseket érint. Nem beszélve arról a néhány millió páciensről, akik a szolgáltatásokat nem tudták eddig igénybe venni.

Dr. Szabó Lászlót, a Fixfogsor Rendelők igazgatóját kérdeztük a korlátozások feloldásával és azzal kapcsolatosan, hogy fel vannak-e készülve a magánrendelők a nyitásra.

Váratlanul jöttek március közepén a rendelői szigorítások, bezárások és most szinte ugyanolyan váratlanul és hirtelen oldották fel ezeket a korlátozásokat.

Április 30-án hirtelen ért bennünket fogorvosokat a rendelési korlátozások feloldásával kapcsolatos hír, miszerint május 4-től a Kormány feloldja a magánegészségügyi intézményekre vonatkozó szigorító intézkedéseket. A lakosság életminőségére nézve ez egy nagyon fontos döntés, mivel a magánrendelők sokat segítenek az állami ellátó rendszernek az egészségügy megfelelő szinten tartásában. Ezekhez a fogászati kezelések is hozzá tartoznak. A március 17-én bevezetett korlátozások óta nagyon sok páciens hívta rendelőnket a várható nyitás időpontjával kapcsolatosan. Eddig nem tudtunk mit mondani, csak a türelmüket kérni. Ez a türelem, az utóbbi időben már egyre kevesebb volt, hiszen a fogászati problémák komoly életminőségbeli gondokat okoznak a pácienseknél.

Önöknek Budapesten és vidéken is van fogászati rendelője. A korlátozások feloldása az egész országra vonatkozik?

A rendelet nem tartalmaz semmi olyan kikötést, hogy a magánrendelőkre más vonatkozna vidéken és Budapesten. A 17/2020. (IV.30.) EMMI rendelet értelmében május 4-től a fogászati alapellátás korlátozás nélkül végezhető. Nyilván a Minisztérium által kiadott módszertani előírások betartásával.

Fel vannak készülve arra, hogy a pácienseket újra fogadják?

Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a járványnak még nincsen vége. Ezért olyan intézkedéseket foganatosítottunk, amelyek minimálisra csökkentik annak lehetőségét, hogy kezelés közben bárki megfertőződhessen a koronavírussal. Minden pácienst potenciális fertőző betegnek tekintünk. Ez egyébként nem jelent újdonságot nekünk, járványmentes időszakban is ezzel a szemlélettel dolgozunk. A jelenlegi emelt szintű higiéniai protokoll sokkal nagyobb védelmet jelent pácienseink és a kollégáink számára is. Ennek következetes betartása által törekszünk arra, hogy semmilyen körülmények között se legyen lehetséges egyik páciensről átvinni fertőzést másik páciensre. Probléma, hogy  rendelet megosztja a fogászati szakmát is és sajnos nincs minden rendelő felkészülve megfelelő védőfelszerelésekkel és szervezettséggel a biztonságos nyitásra.

 

Milyen konkrét intézkedéseket hoztak a fertőzések elkerülése érdekében? És mit ír elő a Kormányrendelet?

A koronavírus bizonyítottan olyan természetű betegség, melynek terjedését a higiéniai és fertőtlenítési szabályok betartásával nagymértékben csökkenteni lehet. Ez nem csak az egészségügyi intézményekre, hanem az otthoni fertőtlenítési szabályokra is vonatkozik.

A kormányrendelet a páciensek fogadásával kapcsolatban szigorúbb szabályokat ír elő, mint a járványidőszak előtt.

A páciens rendelőbe érkezésekor testhőmérsékletet kell mérni, higiéniás kézfertőtlenítést alkalmazni a pácineseknél és kapnak szájmaszkot is, illetve kitöltjük a járványügyi kérdőívet. Biztosítani kell a páciensek egymástól megfelelő, biztonságos távolságban történő várakozását. Ezen túlmenően az egyes páciensek ellátása között fertőtlenítéseket kell végezni. A dolgozók részére biztosítani kell a megfelelő védőfelszerelést a kezelésekhez. A kezelésekre kizárólag telefonon, előre egyeztetett időpontban lehet eljönni, ezzel elkerülve a várakozást.

A járványügyi szempontokat figyelembe véve maximalizálták az egy időben a rendelőben tartózkodók számát. A kezelés után a rendelőt szigorú protokoll szerint szellőztetjük és fertőtlenítjük.

Rendelőnk a kivehető fogpótlások készítésére és annak stabilizálására specializálódott, így korábban is ritkán végeztünk aeroszol képződéssel járó általános fogászati kezeléseket. Most teljesen szüneteltetjük a magas fordulatú, aeroszolt termelő eszközeinket, a fogsorkészítés során szerencsére ezekre nincs is szükség. Pácienseink így nagyobb biztonságban vannak.

Mi a korábbi, nem sürgős kategóriába sorolt eseteket kezdjük elsőként ellátni, akiket nem engedtek akkor kezelni a szigorítások miatt, mivel nem minősítették sürgős eseteknek, de valójában az volt a páciens szempontjából és ma is szenved a fogsorproblémával.
Majd elkezdjük az új páciensekkel a konzultációkat. Ez veszélytelen, mivel csak CT felvétel kell hozzá és nem képződik aeroszol sem.
Majd, ha a szituáció megérett rá, akkor egyéb fogsoros munkákat ütemezünk be.

Nem végzünk normál kezeléseket jelenleg a rendellőben. Azok a rendelők, akik ilyen jellegű kezeléseket végeznek nagyobb problémában vannak. Többek között a rendelet előírja a járvánnyal kapcsolatos PCR-teszt elvégzését minden magas kockázatot jelentő beavatkozás előtt.

Egyébként a fogászati rendelők rendelkeznek infekciókontroll protokollal, amely pontosan leírja a higiéniai követelményeket és szigorúan szabályozza azok követését. Ezeket a koronavírus miatt tovább szigorítottuk. Módosítottunk a páciensek fogadási rendjén is. Ez azt jelenti, hogy egy-egy páciens kezelésére a szokásosnál több időt hagyunk, hogy legyen elég idő a szellőztetésre, fertőtlenítésre, a kollégák átöltözésére és hogy a páciensek ne találkozzanak egymással a rendelőn belül. Ez természetesen kevesebb páciens fogadását teszi majd lehetővé a számunkra. Hosszabb ideig tartó fertőtlenítés zajlik a rendelőben 2 páciens kezelése között. További óvintézkedés a teljes védőöltözetbe való munkavégzés. Többféle védőeszköz van. Ilyenek a védőruházat, gumikesztyű, megfelelő szájmaszk és pajzs, illetve védőszemüveg. A páciensek időpontra jönnek és a minimálisra csökkentjük a várakozás időtartamát. Csak előre bejelentkezéssel fogadjuk a pácienseket. A telefonos bejelentkezéskor az egészségi állapotra vonatkozó információkat átbeszélik a kollégák, ebbe bele tartoznak azok a kérdések is melyek az esetleges koronavírus fertőzöttségre utalhatnak. A rendelőbe érkező páciensek testhőmérsékletét digitális lázmérővel megmérjük. Amennyiben a páciensek kísérővel érkeznek, akkor a kísérő jelenleg nem maradhat a rendelőben.

Azokban a fogászatokban, ahol a kezelő helyiségek egymástól elszeparáltan vannak kialakítva, szerencsés helyzetben vannak, így a kezelésekkor minimális a személyzet, akivel a páciens találkozik (csak orvos és asszisztens).

Fokozott fertőtlenítés zajlik a rendelőkben.

A takarítás és fertőtlenítések számát növeltük. Egy-egy páciens távozása után a sterilizálási, fertőtlenítési protokollt meghosszabbítottuk, a rendelőket átszellőztetjük, az orvosnak teljes védőfelszerelést kell cserélnie, sterilre kell váltani. Ez időigényesebb procedúra, mint egy járványveszély-mentes időszakban. Fertőtlenítő szereket is kihelyezünk a rendelőben, amit páciensein használhatnak.

A mi rendelőnkben például óriási előny, hogy saját fogtechnikai laboratóriumunk van, a rendelő épületében, így nem kell sokat várni a fogtechnikai munkák elkészültére.

Minden rendelőben csak rendkívüli egészségügyi-biztonsági, higiéniai intézkedések mellett lehet dolgozni. A fogorvosok ezeket betartják.

Hogyan készültek a nyitásra?

A kollégákkal átbeszéltük, hogy milyen intézkedések és előírások mentén dolgozhatnak a páciensek és saját maguk védelmében. Első körben értesítettük azokat a pácienseket, akik már korábban jelezték, hogy problémájuk van és várják, hogy nyissunk és segítsünk rajtuk. A járványnak még nincs vége. De megtettük a megfelelő intézkedéseket annak érdekében, hogy pácienseink teljes biztonságban végeztethessék el a kezeléseket.

Szerencsére sem Budapesten, sem Kecskeméten egyetlen munkatársunkat sem érintette a koronavírus, mindannyian egészségesek. Kollégáink a legkisebb egészségügyi probléma esetén már nem veszik fel a munkát, ez persze korábban is így volt.

Önök mikor nyitnak?

Nagyon sok régi és új páciens várja, hogy visszahívjuk a nyitás időpontjával kapcsolatosan. A fentebb felsorolt intézkedések maradéktalan előkészítése miatt május 6-án vagy 7-én tervezzük a nyitást. Addigra rendelkezésünkre fog állni minden eszköz az emelt szintű fertőzésmegelőzéshez. Kiemelném ezek közül, hogy minden rendelőbe telepítünk vírusölő légtisztító készüléket. Fokozatosan bővítjük majd a kezelések körét. Első körben a már korábban bejelentkezett páciensek ellátását tervezzük, majd az új konzultációk elindítását, majd a komolyabb kezelések végzését. Minden fogászatnak hasonló, maximálisan a fokozatosság elvét betartó újraindulás javasolt. Azon fogászatok, akik már a munkamentes időszakban megtették a megfelelő intézkedéseket, azok most előnyben vannak.

Milyen forgalomra számítanak a nyitást követően?

 

Amint újra kinyitnak a rendelők, akkor már teljesen biztonságosan lehet elvégeztetni ezeket a kezeléseket!

 

Ha most mégis sürgős eset adódik és el kell valakinek jönnie, akkor milyen óvintézkedéseket kell megtennie az orvosnak és mit tegyen a beteg?

Minden rendelőben csak rendkívüli egészségügyi-biztonsági intézkedések mellett lehet dolgozni, a sürgős eseteket ellátni. Az orvosok ezeket betartják. Többféle védőeszköz van. Ilyenek a védőruházat, sterilizált kesztyű, megfelelő maszk és pajzs, illetve védőszemüveg.

Egy-egy páciens távozása után a sterilizálási, fertőtlenítési protokoll meghosszabbodhat, a rendelőket átszellőztetjük, az orvosnak teljes védőfelszerelést kell cserélnie, sterilre kell váltani. Ez időigényesebb procedúra, mint egy járványveszély-mentes időszakban.

Arra kérjük a pácienseket, hogy egészségesen, lázmentesen érkezzenek a rendelőbe. A páciens pedig akkor jár el megfelelően, ha most tényleg csak a sürgős kezeléseket akarja elvégeztetni és a kezelés után a lehető leggyorsabban hazamegy és otthon követi az orvosa tanácsait.

Ön, mint fogorvos mit tart a legfontosabbnak a jelenlegi helyzetben?

Most mindannyiunknak felelős gondolkodással védenünk kell saját és családtagjaink, főleg az idősebbek egészségét és komolyan kell vennünk a #maradjotthon felhívást, ami a járványhelyzetben az egyetlen helyes magatartás. Ezt teszem én is.

Hiszem, hogy közös összefogással le tudjuk győzni a jelenlegi járványhelyzetet és hamarosan visszatérhetünk megszokott életünkhöz.

A Fixfogsor Rendelő specialitása a fogatlanságban szenvedő páciensek műfogsorrögzítésének végleges megoldása, a fogsor stabilizálásával. A rendelő protézisrögzítés területén végzett innovatív fejlesztéseiért és minőségi fogászati tevékenységéért számos kitüntetésben részesült.

Szeretne mindent megtudni a Fixfogsor® Protézisrögzítésről?

Kérje INGYENES és rendkívül részletes tájékoztatónkat!

Az elmúlt években közel 4000 műfogsorrögzítést végeztünk és nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttünk a műfogsorokkal kapcsolatos összes előforduló problémáról! Sok mindenre magunk jöttünk rá, mert nincs minden leírva a szakirodalomban sem. Közben hiába kerestünk az interneten olyan tájékoztatót, amely közérthetően mutatná be ezt a témát az érdeklődőknek. Nem találtunk ilyet.

Éppen ezért állítottuk össze kollégáimmal a

„Kőkemény kérdések és válaszok a műfogsorrögzítésről” című INGYENES információs sorozatot

mindazok számára, akik műfogsor problémával küzdenek és nem találtak még megoldást. Nemcsak a nyilvánvaló dolgokról írtunk, bemutatjuk a nehézségeket is, sőt még apróbb szakmai titkokat, trükköket is elárulunk!

Az alábbi űrlapon adja meg nevét és e-mail címét, amelyre elküldhetjük az információs sorozatot és egy videofilmet, amin bemutatjuk a műfogsorrögzítés menetét.